Tuesday, December 23, 2014

Christmas is all Around


Jouluun liittyy luultavasti enemmän tapoja, kuin mihinkään muuhun juhlaan vuodessa. Jokaisella perheellä, pariskunnalla ja sinkulla on omat kuvionsa joulunajan suhteen. Joku menee käymään haudalla sytyttämässä kynttilän edesmenneen vanhemman tai lemmikin muistoksi, toinen kiertää aamusta alkaen läpi kaikki sukulaiset ja ystävät vieden henkilökohtaisesti jokaiselle suklaata tai kukkasia lahjaksi. On myös niitä joiden joulunviettoon liittyy kaiken joulusta muistuttavan aktiivinen kieltäminen ja koko juhlan unohtaminen joko eettisistä, uskonnollisista tai muista henkilökohtaisista syistä. Silti tämäkin on vain yksi tapa viettää joulua, koska halusimme tai emme, joulua ei pääse karkuun. Jopa sen viettämättä jättäminen on hyvin aktiivista joulunviettoa.




Meillä kaikilla on myös varmasti elämämme aikana ollut monenlaisia jouluja. Itse vietin lapsuuteni joulut kahdestaan äitini kanssa. Muistan äidin leipomassa, siivoamassa ja tekemässä jouluruokia, mutta muistan myös sen pakonomaisen tavan, jolla tätä touhua tehtiin kauhean kiireen kannustamana ja kiukusta puhkuen. Näin jälkikäteen olen miettinyt miksi kahden ihmisen takia pitikin menettää hermonsa ja touhuta niin kovasti, kun joulun perusajatuksen kaiketi tulisi kuitenkin olla hiljentyminen ja rauhoittuminen. Mutta, kuten sanoin jouluun liittyy paljon tapoja ja suurimman osan noista tavoista tuomme mukanamme tiedostamattamme omasta lapsuudestamme. 




Joskus olisikin hyvä pysähtyä pohtimaan miksi itse tekee jonkun asian niin kuin tekee. Miksi paistan jättiläismäisen kinkun kahdelle ihmiselle? Miksi leivon hulluna pakkaseen jouluherkkuja kahdelle ihmiselle vain heittääkseni suuren osan niistä roskiin tai popsiakseni niitä vielä helmikuussakin? Miksi siivoan kuin heikkopäinen ennen jouluaattoa, vaikka asunto tuskin on sen likaisempi kuin muinakaan vuodenaikoina? Miksi olen heti jouluaamusta äkäinen, kun ”joudun” viemään haudalle kynttilän, vaikka olisi paljon muutakin tekemistä ja ulkona on 30 astetta pakkasta? Koska teen näitä asioita vanhasta tottumuksesta. Koska näin asiat on aina tehty.





Muistan ensimmäisen joulun, jonka vietin poikaystäväni kanssa muutettuani pois kotoa. Yritin kovasti tunkea samaa vanhaa palikkaa läpi uudenmallisesta reiästä, mutta eihän siitä mitään tullut. Vuosien myötä joulutraditiot muuttuivat niin, että vietimme jouluaaton poikaystäväni suvun kesken mummolassa ja illalla kävimme äitini luona kahvittelemassa ja avaamassa lahjoja. Olikohan äitini yksinäinen? Miten hänen traditionsa muuttuivat, kun muutin pois kotoa? En ole tietääkseni koskaan aikaisemmin tullut ajatelleeksi asiaa tältä kantilta.


HeHen laattoja saa nyt CesarsShopista! Olin pakotettu kokeilemaan heti kynsille yhtä kuvioista (leimasin myös niitit!). Born in Bloodin jellymäisyys on todella kaunis kun kynnet kuultavat kokonaan läpi leimojen alta. I'm Not Lionin holo näkyy alemmassa kuvassa hyvin. Not Another Redin lineaariholoefekti on uskomattoman kaunis, jos sen vain saisi kunnolla kuvaan :). Huom! NAR värjää kynsiä aivan hulluna, joten muistakaahan aluslakka! Itse sain viilata geeleistä pinnan pois, että sain punaisen värin irti.


Tavattuani mieheni traditiomme menivät taas uusiksi joulun(kin) osalta. Yritimme aikamme sopeutua kuvioon, jossa käydään molempien vanhempien luona ja viemässä haudoille kynttilöitä. Joskus elämä kuitenkin pysäyttää ihmisen niin totaalisesti, ettei ole muuta vaihtoehtoa, kuin laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja selvittää kertaheitolla mitkä ovat ne asiat, jotka todella tuovat itselle elämässä nautintoa ja mitä tulee tehtyä vain tavan takia. Nykyisin nautimme mieheni kanssa joulusta ihan vain kahdestaan (eläintarhamme kanssa) sen kummemmin hössöttämättä. Katsomme joululeffoja (Love Actually ja Family Man ovat pakollisia) ja syömme herkullisia ruokia, joita tulee (myönnettäköön) kyllä vanhojen lapsuudessa opittujen tapojen takia edelleen tehtyä kahdelle ihmiselle aivan liian paljon. Jotkut asiat eivät koskaan muutu ja ehkä siinäkään ei ole mitään vikaa!  

Miten te vietätte joulua? Rauhoittuen vai hössöttäen?

Billy Mack “Love Actually” Christmas is all Around (YouTube)




On my nails: 


* * *     * * *     * * *     * * *

I’m feeling the Christmas spirit already. I used to make a huge fuss about Christmas but nowadays I like to spend my Holiday with my husband (and our little zoo) just watching good movies and eating good food. I don’t want to go anywhere, I don’t want to get a lot of presents, I just want to be. We usually watch Family Man and Love Actually during Christmas eve. Those movies always make me feel warm and fuzzy inside. I guess it’s all about doing things that make us happy, just like nail polish does!

See you soon,

Malle

15 comments:

 1. Minä en tiedä mitään parempaa kuin joulu ja vaikka sitä tulee välillä kiukuteltua miehelle (joo, kaupassa oli ihmisiä ihan hitosti, mies oli liian hidas ja mulla oli kiire töihin), mutta en silti voi kuvitella mitään parempaa. :) Meillä on aina vietetty joulu lähimmän perheen kesken (mies taas on viettänyt koko suvun kesken), niin me ollaan päätetty, että ollaan ihan kahdestaan vaan. Ennen joulua käydään sukulaisilta hakemassa lahjat ja viemässä omat heille, niin ei joulun jälkeen tarvitse hirveällä kiireellä reissata ympäri Suomea. Ruokaa ja herkkuja osaan tehdä ihan kohtuudella, nytkin tuntuu, että on piparit jo lopussa ja pullaa ei ole tarpeeksi. :( Pitää säästellä niitä tämä päivä ja sitten syödä hirveällä innolla huomenna kaikki mitä löytyy. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta kanssa tuntuu, että tein liian vähän pipareita. Yleensä niitä saa syödä vielä tammikuussakin, kun mun mies ei ole mikään makean ystävä. Sitten ne on kaikki mun pyllyssä, joten yritin tänä vuonna vähän hillitä piparinleipomista :). Kauheata, kun pitää säännöstellä jouluherkkuja! Mikä joulu se sillainen on :)

   Delete
  2. No ei mikään, anna mennä vaan :D :D

   Delete
 2. Jouluaattona mennään mun vanhemmille. On ruokaa, yhdessäoloa ja pukki tulee myös :D illalla ollaan vaan omassa kodissa miehen kanssa. Joulupäivänä käymme miehen vanhemmilla.

  Sovittiin jo eilen että jouluna ei riidellä aikatauluista koska on monta päivää vapaata eikä kiire minnekään. Hyvää joulua teidän koko poppoolle ♡

  Kauniit kynnet. Born in blood on nätti lakka! Lakkasin eilen OPI Infinite shine geelilakalla jota testaan miten monta päivää pysyy. Vaikka halusin vapaata kynsienlaitosta niin nyt on jo vieroitusoireita, tekisi mieli lakkailla ja koristella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en osaisi olla geelilakalla yhtään. Pakko saada lakattua ja koristeltua koko ajan :). Nyt kyllä yritän olla rauhassa joulun. Liekö onnistuu? Ihanaa ja kiireetöntä joulua teillekin sinne :). Mun pitää tänään vielä siivota mutta sitten saa alkaa rauhoittumaan <3.

   Delete
 3. Kauniit kynnet jälleen kerran!

  Mun joulut on muuttunu totaalisesti sen jälkeen ku välit perheeseen meni. Eka joulu sen jälkeen meni baarissa. Sitten tapasin mieheni ja seuraava joulu meni hänen sukunsa luona. Nyt on kolmas joulu välirikon jälkeen ja sen vietämme kotonamme kahdestaan. Tai no, pikkusiskoni tulee meille jo tänään joulunviettoon. Aikomuksena on vaan olla ja öllöttää, syödä hyvin, tehdä palapelejä, kuunnella musiikkia, kattoa leffoja ja ohjelmia. Ei mitään muuta. Rauhoittua ja nauttia olosta. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa juurikin mukavlta tuo kertomasi joulunvietto. Saa olla niiden ihmisten kanssa, joista välittää. Se on tärkeintä :). Onneksi olet löytänyt ihmisen kenen kanssa on hyvä olla <3.

   Delete
 4. Meillä on ollut tapana olla miehen vanhemmilla, tässä muutaman vuoden aikana on tullut sen verran pikkuihmisiä perheeseen että on mukavaa kun kaikki lapset on samassa paikassa, joulupukkikin tulee käymään :) Ja siinäkin mielessä mukava päästä ns. valmiiseen pöytään kun on juuri pari päivää sitten puuhannut ne esikoisen synttärit.. :D
  Harmi kyllä päästään vasta aattoaamuna liikenteeseen tällä kertaa, ajoissa kylläkin, kinkun paisto olisi ollut itselleni semmoinen joulun aloitus.. kotona ei sitä viitsi tehdä kun pyhät anoppilassa ollaan. Olen tykännyt paistaa sen samalla lailla miten se mun kotona on paistettu, ruiskuoressa. :)
  Aattoon kuuluu riisipuuro, joulupukin kuuma linja, lumiukko ja sauna. :) saunan jälkeen joulupöytään ja sitten lahjat, melko perinteistä.. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on myös riisipuuro ja joulupukin kuuma linja joka jouluisia asioita. Viime jouluna paistoin kinkun mutta nyt en jaksanut, kun sitä oli aivan liikaa kahdelle. Ennen keitin riisipuuron itse mutta se pentele kiehui aina yli, joten minimoin tappiot ostamalla valmiit riisipuurot :). Vähänkö olen juili! Muutaman kerran olen päässyt valmiiseen pöytään ja se on kyllä mukavaa vaihtelua, kun saa vain herkutella.

   Delete
 5. Meillä on tapana hössöttää kotonakotona perheen kesken, mutta niin me tehdään kaikkien juhlien suhteen... Nyt on jotenkin ihmeellisesti kaikki lähes valmiina ja siksi oon ihan varma että olen unohtanut jotain tärkeää! Huomenna tehdään yhdessä ruoka ja leikitään sitten siskon lasten kanssa pukin tuloon asti. Sitten minä varmaan innokkaimpana käyn mun Picture Polish -joululahjaani kiinni! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hähää! Mullakin on pari tämän kuun kynsilakkatilausta laitettu suoraan pakettiin. En mä kuitenkaan tarkkaan muista mitä siellä on, joten kiva hipeltää kynsilakkoja aattona(kin). Meillä on kaneille pajuherkkukorit lahjaksi, joten saa nähdä mitä ne tykkää herkuista :)

   Delete
 6. Meillä on tässä miehen kanssa juuri joulurutiinit pikkuhiljaa hakemassa paikkojaan. Tämä on siis kolmas joulu seurusteluaikanamme, ja vasta nyt alkaa pikkuhiljaa hahmottua miten niitä kannattaisi viettää :D tosin pakkaa nyt sekoittaakin se, että asumme Espoossa, oma sukuni asuu Tampereella + Joensuussa ja miehen Virossa, eli suunnittelua tässä vaaditaankin :D mutta oikein ihanaa piparirikasta joulua sulle, ja uutta vuotta samaten! :)<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, teillä saakin jo hieman pohtia joulukuvioita :). Onneksi meillä on kanit, niin ei "tarvitse" vahingossakaan lähteä jouluna yhtään mihinkään. Mahtavaa joulua ja inspiroivaa uutta vuotta Nena Sofia <3.

   Delete
 7. Replies
  1. Kiitos Eva :). Tuli taas kamala ikävä stilettoja, kun katseli näitä kuvia!

   Delete

Please, feel free to leave comments in Finnish or in English. I'd love to hear from you. Thank you lovelies :)