Saturday, April 4, 2015

Pääsiäishairahdus - Hei me leivotaan!

Leipasin eilen pääsiäisen iloksi sitruunaista piirasta ja oli maar niin herkkua, että tunnen pakottavaa tarvetta jakaa reseptin myös täällä blogissa. Olen aivan hulluna kaikkeen missä yhdistyy kirpakka sitrus, hitusen palanut karamellisuus ja aivosoluja tappava makeus. Tähän yhtälöön kun lisätään vielä koostumus, jossa yhdistyvät kaurainen rapeus sekä pyöreän täyteläinen kermaisuus ollaan aika lähellä taivasta.




Lienee selvä, että pidän esim. Key Lime -piirakasta mutta en ole vielä tavannut versiota, jossa yhdistyisivät edellä mainitsemani asiat niin sulassa sovussa kuin tässä eilen vääntämässäni kakkusessa. Pitäisi luultavasti hypätä koneeseen ja kipaista Miamin suuntaan hakemaan autenttista elämystä. En nyt kuolemaksenikaan muista mistä olen tämän reseptin napannut mutta luultavasti jostain Pirkkalehdestä se on tullut leikattua. Kiitos ja kumarrus reseptin luojalle, jota en nyt edes osaa tässä nimetä. Maailma on parempi paikka tämän piirasen ansiosta.





Olen nykyään kovin laiska keittiöpuuhissa ja jugurttipurkin avaaminenkin saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä ruoanlaittoaskareelta. Voin siis vannoa, että tämä on helppo nakki pistää kasaan eikä missään voi oikein mokata, koska mitään ei vispata tai kuumenneta tms. Edes kananmunaa ei tarvitse rikkoa tätä tehdessä, jos pelkää kakkuseen joutuvan kuorenpalasia. Lopputuloksena on 20x20 kokoinen piiras, josta saa mukavasti leikattua 12 pientä sitruunaneliötä. Nämä ovat niin äkkimakeita, etten minäkään kykene syömään kuin kaksi palaa kerralla, joten pienestä koostaan huolimatta herkkua riittää kyllä paljon. Sitruuna taittaa kondensoidun maidon makeutta samalla tavoin kuin Key Lime -piirakassa mutta fariinisokerin, voin ja kaurahiutaleiden liitto pohjassa vie karamellisuudessaan tämän piirasen toiseen ulottuvuuteen.


Suosittelen lämpimästi!

Suklaarikasta pääsiäisen jatkoa :)


8 comments:

  1. Uih! Mää taatusti pystyisin syömään kolme palasta tota... :D

    ReplyDelete
  2. Ooh, näyttää niiin herkulliselta! Tuli kamala himo heti, hitsi sentään kun lähikaupasta ei saa kondensoitua maitoa :D No, pitääpä sitten kun isompaan kauppaan pääsee, ostaa heti tupla-annokseen aineet, heh :D (miehen kanssa saatetaan vetäistä helposti mokkapalapelti kahteen naamaan reilun vuorokauden sisällä, joten eiköhän tämäkin muutaman päivän aikana katoaisi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arvaa meinasko mulla tulla kiukku lähikaupassa, kun en löytänyt kondensoitua maitoa sokereista enkä leivonnasta. Kokeilin vielä kovaan ääneen känisten säilykeosastoa ja joku järjen jättiläinen oli kuin olikin tunkenut ne sinne. Olinko vähän onnellinen :). Onneksi herkkua on vielä huomiselle jäljellä. Just sopivasti riittää kahdelle kolmeksi päiväksi. Kerro sitten miten nopsaan teillä uppos :).

      Delete
  3. Nam, näyttää tosi herkulta! Mä vetäisin kevyesti puolet koko hommasta muutamassa tunnissa, ei haittaa äkkimakeuskaan yhtään :). Key lime pie on mun suosikkileipomus, joten tätä täytyy kokeilla piakkoin. Kun nyt ensin tuhoan ton tänään leipomani key lime pien (oon käyttäny tätä ohjetta vähän soveltaen http://www.maku.fi/reseptit/limettipiiras-key-lime-pie ja oon tykänny ja vieraatkin ainakin teeskennellyt tykkäävänsä) ja kaksi pellillistä korvapuusteja, jotka on tässä just tekeillä.

    Ihana suloinen hermeliinipupu kuvassa! Jos Mortti olis pupu niin se olisi juuri tuollainen söpö musta hermeliini :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti reseptivinkistä. Noita pitää aina testata, kun uusia löytyy :). Mä kanssa ajattelin heti Kurtia, kun näin Mortin kuvan eka kerran <3.

      Delete
  4. No jos kerta siihen avain lime piirakkaan on verrattavissa niin vois testata, kondensoidulla maidolla nyt tuskin kovin kippuraan voi mennä. Banoffee on kans äkkimakeeta ja tykkään siitäkin ja avain limetti pirakasta kanssa! Arvaappa potuttaako nyt kun en ottanut didlistä kondensoitua mölöä kun käytiin torstaina, aattelin etten viiti kun tulee taas vaan paisuttua mut onhan se sujunut tässä ihan ilman sitäkin. Taatusti aion testata tämän reseptin. Onneks mul on vielä pikkasen mämmiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me ei olla vielä edes ehditty korkata mämmiä! Syötiin kyllä jo viime viikolla sitä pari tuokkosta mutta nyt on mukamas kaikkea muuta herkkua niin pirusti, ettei pysty. Onneksi voi aina jättää ruoat syömättä ja keskittyä herkkuihin :). Kun ei ole ympärillä niitä penskojakaan, joille pitäisi näyttää mallia! Joka päivä on karkkipäivä :D.

      Delete

Please, feel free to leave comments in Finnish or in English. I'd love to hear from you. Thank you lovelies :)