Thursday, September 3, 2015

Pet’la Plate Tu-Turkey-Key vs. Fake Plate BCN-003


*Translation in English at the end of this post*

Tänään puhutaan vähän ikävämmästä kynsibisneksen kääntöpuolesta eli tuoteväärennöksistä. Aloitellessani kynsiharrastusta olin autuaan tietämätön, että tälläkin saralla jyllää kopiointibisnes ihan samalla tavalla kuin muuallakin. Mutta mikäs ihme tuo on. Jos jonkun taskusta voi napata pari kolikkoa niin aina löytyy joku, joka on sen valmis tekemään. Muistaakseni huomasin ensin blogeja lukiessani, että ebaystä tilattaessa saattaa saada feikki-OPI:n itselleen. Yritin kovasti perehtyä feikkien ja aitojen pullojen yksityiskohtiin ja kaivoin omat lakkani pöydälle vertailua varten. Lopulta en tullut hullua hurskaammaksi ja siirsin lakat takaisin laatikkoon ehkä astetta hämmentyneempänä.
Tämän vuoden aikana olen innostunut kynsien leimaamisesta koristelumuotona ja haalinut itselleni paljon uusia laattoja. Alkuun hankin Bundle Monsterin ja Konadin pieniä pyöreitä laattoja mutta siirryin nopeasti MoYou Londonin isompiin laattoihin, jotka tilasin suoraan valmistajan nettisivuilta. Kesällä löysin uuden ihastuksen, kun törmäsin Pet’la Platesin kultaisen värisiin indielaattoihin, joita olenkin ahkerasti blogin puolella esitellyt.
Huomasin hetki sitten Pet’la Platesin instassa kuvan, jossa oli Petran itsensä suunnittelema laatta ja vieressä täysin samanlainen hopeinen feikkilaatta. Olin kyllä kuullut, että leimauslaattoja kopioidaan mutta jotenkin ajattelin, että laattojen kopioijat sentään vaihtaisivat kuvioiden järjestystä laatalla tai ottaisivat feikkiversioon mukaan leimoja useilta eri suunnittelijoilta. Viestittelimme Petran kanssa ja hän lähetti minulle testiin alkuperäisen version suunnittelemastaan Tu-Turkey-Key –laatasta sekä kiinalaisen feikkiversion BCN-003. BCN-laatoilta löytyy kopioita useilta eri indielaattavalmistajilta kuten Pet’la Plates, Emily de Mollys, FUN Plates, Loja BBF ja Messy Mansion. Pet’lan laatoista löytyy toinenkin kopio BCN-006, jota on vertailtu alkuperäiseen tässä blogissa.
Nyt alkaa avautumisvaihe, joten voitte vapaasti vilkaista vain vertailukuvat ja katsastaa huomenna laattojen erot kynsillä mikäli tekstin määrä tuntuu hyökyvän tsunamin lailla päälle. En nimittäin omista jarruja, kun tälle päälle satun, hehee! Leimauskuvioiden tuoteväärennöskysymys on yllättävän monimutkainen asia, jota en tullut edes ajatelleeksi ennen tähän hommaan paneutumista. Yksi ulottuvuus tekijänoikeuskysymyksissä on minkä tahansa kuvion alkuperän selvittämisen hankaluus. Hello Kittyt, Harry Potterit, Mikki Hiiret ja Marimekkokuosit ovat varmasti kopiosuojattuja mutta kummasti niitäkin vilisee leimauslaatoilla. Pet’lan laatoilla on kuvioita muinaisista luolapiirroksista ja viljaympyröistä, joita kukaan tuskin on tajunnut suojata tekijänoikeuksilla. Siltikään nämä kuviot on luonut joku muu satoja tai tuhansia vuosia sitten ja Petra on siirtänyt idean kynsitaiteen muotoon. En todellakaan aio ryhtyä keskusteluun siitä missä tämä veteenpiirretty viiva tekijänoikeuksien kohdalla kulkee.


Selkeimmillään piratismi on mielestäni silloin kun tuote on kopioitu täysin identtisesti eikä alkuperästä jää epäilyksiä. Esim. tällä BCN-003 laatalla yksi ainoa kuvio on hitusen eri näköinen kuin alkuperäinen mutta muutoin laatat ovat identtisiä Pet’lan allekirjoitusta myöten. Omasta mielestäni jokainen ihminen toimii parhaaksi katsomallaan tavalla enkä tässä halua lähteä tuomitsemaan tai edes arvostelemaan kenenkään henkilökohtaisia valintoja tai arvomaailmaa. Ei kuulu minulle! Vaikka itseni melkoiseksi kynsihöperöksi luenkin, en voi todellakaan sanoa tunnistavani yksittäisiä leimauskuvioita jonkun tietyn suunnittelijan kädenjäljiksi. BCN-003:n tapauksessa tällaista ei tosin edes vaadita, koska kiinalainen kopiokone on mennyt kopsaamaan myös laatan alkuperäisen suunnittelijan nimen laattaan!

Se mitä haluan tällä postauksella tuoda esiin on tietoisuus kopioiden olemassaolosta. Ketään ei voi oikein velvoittaa olemaan ostamatta kopioita niin halutessaan mutta niiden ostamatta jättäminen on erityisen hankalaa mikäli ostaja ei ole edes tietoinen kopioiden olemassaolosta. Kiinalaista kopiokonetta kukaan tuskin kykenee omilla yksittäisillä kulutusvalinnoillaan pysäyttämään, mutta monelle pienelle indieyrittäjälle tulonmenetys voi olla merkittävä jo pienemmässä mittakaavassa. Heillä ei myöskään ole varaa aloittaa kansainvälisiä oikeustoimia kopiolaattojen valmistamisen tai niiden edelleenmyymisen pysäyttämiseksi.

Toinen asia onkin sitten kuinka paljon kuluttajalle merkitsee itse leimauslaatan toimivuus. Siitä voin kertoa ainakin tämän BCN-003 laatan osalta hyvinkin yksityiskohtaisesti. Oletan, ettei näitä laattoja valmisteta kovin suurilla laatuvaatimuksilla, joten laattojen kesken saattaa esiintyä suuriakin eroja. Ensimmäinen ero Tu-Turkey-Key –laatan ja BCN-003:n välillä on paino, väri ja yleinen fiilis. BCN-003 on perushopeinen leimauslaatta ilman alustaa ja se on ohut, kevyt sekä erittäin teräväreunainen (haava sormessa!). Itse kuviot on etsattu huomattavasti matalammiksi kuin alkuperäisellä Pet’lan laatalla, mikä luonnollisesti vaikuttaa leimaustulokseen huomattavasti.
Olin yllättynyt, että feikkilaatalta nousee yhtään mitään kuvioita, koska sormella tunnustellen laatta tuntuu yhtä sileältä kuin BPS:n vialliset isot suorakulmalaatat. Kuvioita ei juuri edes tunne sormenpäissä. Pet’lan laatalla kuviot on etsattu syviksi, kuten näiden laattojen tyyliin kuuluu. Voin käsi sydämellä ja täysin rehellisesti sanoa, että Pet’lan laatalta (miltä tahansa laatalta) saa nostettua minkä tahansa kuvan melkein millä tahansa lakalla. En ole koskaan joutunut kikkailemaan yhdenkään kuvan kanssa ja voin käyttää tavallisia kynsilakkoja leimaamisessa. Syy tähän on juurikin syvissä urissa. Uraan menee enemmän lakkaa, jolloin vähemmänkin pigmenttiä sisältävä lakka saa intensiteettiä leimauskuvioon.
Ainoa asia, mihin Pet’lan laatoilla pitää kiinnittää huomiota on se, että leimattaessa varsinaisella leimauslakalla lakan kannattaa antaa istua laatalla 5-10 sekuntia ennen kuvan nostamista ja nostettaessa leimasinta ei kannata painaa kovaa laattaa vasten. Tämä johtuu juurikin syvistä urista, joista liian märkä lakka turskahtaa ulos etenkin jos leimasinta painetaan liian kovaa. Tällöin leimausjäljestä ei tule tarkkarajainen/terävä. Oikea leimauslakka on suunniteltu kuivumaan hitaammin kuin tavallinen lakka, joten tällaisissa syväuraisissa kuvioissa se kuivuu entistä hitaammin ja saattaa jopa toimia itseään vastaan. Pet’lan laatoilla kannattaakin kokeilla melkein mitä tahansa tavallista kynsilakkaa, koska pigmentti saattaa hyvinkin riittää urasyvyyden nostaessa lakan määrää kuviossa.

Testasin laattoja eri lakoilla, mutta käytin kaikissa leimasimena MoYou Londonin suorakulmalöllöä ja Creative Shopin scraperia. Models Ownin chromelakat kuivuvat ääntä nopeammin ja niillä on hankala leimata ellei omaa supernopeita refleksejä. Pet’lan laatoilla nämä toimivat kuin unelma, koska urasyvyys antaa lakan kuivua hitusen hitaammin. Yleisesti ottaen kaikki kuviot nousivat myös kopiolaatalta mutta sopivan lakan kanssa piti olla enemmän tarkkana. Esim. Kaleidoscope by El Corazonin musta leimauslakka ei toiminut feikkilaatalla mutta toimi hyvin Pet’lan laatalla. Värien ja kuvioiden intensiteetti oli voimakkaampi Pet’lan laatoilla ja tämän efektin edut huomaa erityisesti kynsille leimatessa. Paperilla BCN-003:n jälki näyttää jopa melko terävältä ja sirolta mutta kynsillä tällainen kuvio uppoaa helposti lakan sekaan.

Huomenna tarkastellaankin sitten näiden kahden laatan eroja tositoimissa eli kynsillä. Tein täysin identtisen lakkaukset mutta toiseen käteen leimasin kuviot BCN-003 laatalta ja toiseen Pet’lan Tu-Turkey-Key –laatalta. Jaksoiko kukaan edes lukea tänne asti? Oletteko vielä hengissä? Mielipiteitä?


*    *    *    *    *    *

I love stamping as a form of nail art and I have accumulated a large collection of stamping plates. Most of my plates I buy straight from MoYou London since I love the size and quality of their plates. Recently I have also been using the plates of a Hungarian indie plate designer Pet’la Plate and I have really fallen in love with Petra’s plates. Her images are unique and the quality of the plates is flawless. The etchings on her plates are deep enough to allow stamping with almost any nail polish. I have yet to find anything wrong with these pretty brass plates.

A few weeks ago I noticed a picture on Pet’la Plate Instagram account saying that the Chinese copy machine has finally copied also her plates. There are two fake plates being sold as BCN-003 (copy of Tu-Turkey-Key) and BCN-006 (copy of Golden Russian). Today I’d like you to see the differences between these plates and their quality, but I’d also just like to spread the word that many indie stamping plates are being copied. I think it’s everyone’s own business if they wish to by original or fake plates. This decision is not that simple to make, since it’s hard for a general consumer to make an informed purchase. I wasn’t aware that BCN-plates are copies of several indie designers such as Emily de Molly, Pet’la Plate, FUN Plate, Loja BBF, Messy Mansion etc. Now I know and it’s my free choice not to purchase these fake plates any longer.

I think the most outrageous part of the fake BCN-003 is that it actually has Pet’la signature in it! I know that often one single stamping image can be found from several plates but here we have an entire plate copied precisely, all the way to the original designer’s signature. From the pictures you can see that the fake plate is not etched deep enough. I can barely feel the grooves on the plate with my finger. I was surprised that I was able to lift images from the plate at all. I’m sure that these fake plates come in varying quality and some may work better than others (just like the BPS rectangular plates seem to perform). The difference in intensity and color is clear when you look at the test stamps on paper but it’s all the more clear when you actually stamp the images on your nails. I can pretty much use any nail polish when I stamp using Pet’la Plates but not all of the polishes work with the shallow etchings of BCN-003. Tomorrow you’ll see how these two perform in action. Personally I would never waste my money on these fake plates when I can get the original plate from Pet’la and support an indie brand at the same time. The Chinese copy industry won’t be stopped by the lack of my euros but for the small indie manufacturers decisions by single consumers are much more significant.

In the pictures above I have used several different stamping  polishes and regular polishes for comparison. The stamper I used in all of the pictures is MoYou London Squishy rectangular stamper and as a scraper I used Creative Shop scraper. FYI… the fake plate has very sharp edges and I got a nasty cut on my finger while testing the plate. 
18 comments:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja ajattelemisen arvoinen aihe. Itsellä on tänään BCN laattaa blogissa mutten tiennyt niissä olevan kopioita. On toki samankaltaisia kuvioita mutta..itse en aina tiedä kuka teki ensin koska Petlan laattoja omistan vain yhden.
  Mutta muuten pyrin ostamaan aina aitoa ja mielellään viralliselta jälleenmyyjältä :) saa ainakin aitoa ja toimivaa, hinnasta viis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se on, että nahdotontahan näistä on tietää mikä yksittäinen kuvio on kenenkin alunperin. Mutta sitten kun koko laatta kopsataan allekirjoitusta myöten niin ollaan jo aika röyhkeillä teillä. Mullakin on yksi BCN-laatta, jonka ostin ennen kuin tiesin näiden olevan kopioita. Se osoittautui lähes täydelliseksi kopioksi Loja BBF -laatasta. Nyt kyllä kiukuttaa, kun laatalla olisi Hunger Games -kuvioita, joita olen etsinyt yli puoli vuotta nälkäpelikynsiä varten, mutta ei oikein tunnu kivalta käyttää laattaa. Tuo laatta kyllä ainakin sattuu toimimaan aika täydellisesti, eli siinä on osunut kohdalle hyvä versio.

   Delete
 2. Ooon kyllä samaa mieltä siitä, että vaikka itsekin leimaan lähes aina, ei mulla ole hajuakaan kaikista laatoista onko ne aitoja vai ei. Ihan varmasti BPS:n laatoissa on kopiokuvia joissakin, mutta en mä niitä osaa sieltä erottaa. Mielelläni kuitenkin tuen indievalmistajia ennemmin kuin kopioiden myyjiä, koska ihan varmasti se raha on tiukalla pienillä yrittäjillä.

  Tuo on jännä kyllä tuo noiden kuvioiden syvyys, ensimmäisissä MoYoun laatoissani oli juuri sama juttu, kuviot olivat liian syviä ja leima yleensä levisi kynnelle painaessa. Sitä lakkaa oli liikaa leimasimessa. Yritin aina kuivatella niitä leimoja, mutta silti ne levähtivät. Nyt kun tilasin noita uudempia laattoja niin samaa ongelmaa ei enää ollut. Nyt tulen niiden uudempien kanssa tosi hyvin toimeen. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pet'lan laatoissa oli alussa kanssa jotain säätöä noiden syvyyksien kanssa, mutta nyt mä sanoisin noiden olevan täydellisiä. Eilenkin leimasin Cadillacquerin hololla mattalakalle ja Essencen mattalakalla hololle ja koko hommassa meni pari minuuttia. Kaikki tavalliset lakat vaan toimii noilla laatoilla. Siinäkin säästäisi pitkän pennin, kun ei tarvitsisi ostaa erillisiä leimauslakkoja. Etenkin mattalakat toimii näillä laatoilla kuin häkä, koska ne ei ehdi kuivahtaa laatalle :).

   Delete
 3. Luin joka sanan ja ihan täyttä asiaa! Nyt ainakin moni tietämätön on tietoinen asiasta ja voi päättää itse mitä tukee. Itse tykkään Pet'lan laatoista ja jätän Fake'lat hyllylle niin pitkälti kuin tietoa piisaa. Ehdottoman hyvä aihe ja kymmenen pojotsua! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo Fake'la-termi on kyllä niin osuva! Huomasin tässä saaneeni sähköpostia BPS:ltä ja siellä innolla mainostettiin uusia laattoja kuten esim. BCN-006:sta joka on kuulemma täynnä uniikkeja kukkakuvioita. No, ehkä ne oli uniikkeja kun Petra ne suunnitteli vaan ei enää. Irtisanoin yhteistyöni BPS:n kanssa siltä istumalta. Jokainen tehköön tietenkin itse omat päätöksensä, mutta tämä oli omani.

   Delete
 4. Nää kopiointijutut on kyllä pirullisia. Alkuperäisen tekijän puolesta ketuttaa tällaisissa tapauksissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näinhän se on. Harvoin nää on ihan näin törkeitä ja selkeitä tapauksia mutta aina yhtä vahingollisia alkuperäiselle suunnittelijalle. Sinänsä ei tee kyllä yhtään tiukkaa olla hankkimatta BCN-laattoja, koska niiden laadusta ei voi mennä takuuseen. Voi toki saada hyvän laatan (kuten oma Hunger Games -laattani oli) mutta sitten voi myös saada tällaisen joka toimii melkein muttei ihan. Pahimmillaan saa sellaisen BPS-laatan, jolta ei nouse inahdustakaan, vaikka taikasanoja lausuisi :). Kun aloittelin leimaamista luulin, että olin itse syypää siihen, ettei leimat nouse mutta kyllä sillä laatallakin on osuutensa asiaan. Kunpa olisin saanut Pet'lan tai MoYou Londonin laatan käsiini heti. En edelleenkään saa mitään nousemaan edes kehutuilta BPS:n pyöreiltä laatoilta :).

   Delete
 5. Mie luinkin tästä aiheesta facen ryhmässä jokunen tovi sitten. Mie itse kyllä haluan panostaa aitoihin laattoihin, sama pätee kynsien ulkopuolellakin. Jos ei ole rahaa ostaa aitoa merkkilaukkua, jätän sen mielummin kokonaan hommaamatta kuin ostaisin kyseisen feikkilaukun. Näissä laatoissa tökkii vielä sekin, etten juurikaan luota niiden toimivuuteen. En siis kannata feikkilaattoja!
  Mielenkiintoinen postaus ^.^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikin muuten hauska tehdä vertailu missä sattumalta feikki toimisi paremmin kuin alkuperäinen :). Tai ehkä se olisi kuitenkin sillä hetkellä vähemmän hauskaa. Itselläni on ainakin yksi Loja BBF:n laatta miltä en saa yhtäkään kuviota ylös ja sitten toisaalta yksi BCN-feikkilaatta mikä toimii kuin unelma (ja on siis Loja BBF:n kopio, joskaan ei juuri samaisen laatan). Yleensä näissä indielatoissa voi kyllä luottaa laatuun ja feikki on sitten sitä mitä sattuu tulemaan.

   Laukuissa itselläni on kyllä muutama feikki, koska en luultavasti tule koskaan saamaan niin paljon rahaa, että voisin edes harkita aidon ostamista. Olin yhteen aikaan aivan hulluna Fendin Spybagiin ja hankin sen valkoisena Espanjasta. Mustan version sain serkultani lahjaksi. Näissäkin kahdessa oli se jännä ero, että musta versio oli yli sadan euron hintainen eli laadukas kopio ja valkoinen taas muutaman kympin halpislaukku. Olisko se nyt sitten kopion kopio? Onko enemmän oikein ostaa kallis kopio kuin halpa kopio? No nyt mun pää hajoaa, joten menen lepuuttamaan sitä aidolle Marimekko-tyynylle :D.

   Delete
 6. Eikös juuri äsken BPS:n instassa ollut kuva jostain laatasta joka oli täysin kopio Petlan laatasta? Ihan törkeää toimintaa tuollainen. Mutta hyvä että tieto näistä kopioista leviää somessa nopeasti, ja voisikin ihan periaatteesta olla enää tilaamatta BPS:sta mitään. Petlaan sen sijaan voisi jossain vaiheessa laittaa taas tilausta menemään kun mullahan on vain yksi kyseisen merkin laatta. Petloissa on tosi omalaatuisia ja kauniita leimauskuvioita ja jos laatat vielä toimivat hyvin, niin mitä muuta himoleimaaja voisi toivoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sattoipa hyvinkin olla juuri kyseinen laatta BPS:llä myynnissä. Itse lopetin just kyseisen paikan kanssa yhteistyön, koska en ole tyytyväinen heidän tuotteisiinsa ja nyt näiden kopiolaattojen myötä meni kuppi lopullisesti nurin. Mulle on jotenkin kummassa jo kertynyt aika monta Pet'lan laattaa :). En olekaan ostanut MYL:n laattoja vähään aikaan, kun olen ollut niin Pet'lan lumoissa. Mutta mikä tässä on olla lumoutunut, kun kaikki toimii!

   Delete
 7. Tosi törkeetä toimintaa oikeesti nää kopiointijutut! Leimauslaatoistakin on ihan älyttömän vaikea tietää mitkä on kopioita. BPS laatoista osa on ihan täysin samoja laattoja mitä myydään MiMaxilla JQ laattoina. Tiedä sit onko molemmat kopioitu jostain... Tuli muuten mieleen yks tatuointijuttu :D Yks tuttu peruskouluajoilta otti solisluun päälle lilja tatuoinnin ja kyseisen ihmisen nimi siis on Lilja. Hetken päästä sit sen kaveri (entinen sellaisen kai nykyään) otti ihan yllättäen ihan täysin samanlaisen tatuoinnin ja vielä samaan kohtaan! Tää Lilja vähän suuttu siitä ja mua suututti niin sen puolesta! Mun mielestä tosi törkeetä. Olis edes kysynyt, että haittaako jos vähän matkin ja hiukan edes muuttanut kuvaa, mut ei, kopio ihan suoraan. Varmaan ottanut salaa valokuvan ja mennyt sen kanssa tatuoitavaks. Vieläki suututtaa vaikka tästä on jo monta vuotta aikaa :DD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä vetäisin kyllä kauheet herneet nenäonteloon, jos joku ottaisi mun tatskan itselleen. Eihän se ole edes imartelevaa vaan idioottimaista. Mä oon piirtänyt ja suunnitellut itse omat tatskani ihan jo sen takia, ettei muilla olisi samanlaisia. Varmaan indielaattojen suunnittelijoilla on vähän sama fiilis, kun näkevät oman suunnitelmansa jossain halpiskopiossa. Puhumattakaan niistä taloudellisista tappioista. Hui, kun alkoi muakin suututtamaan sun tutun puolesta!

   Delete
 8. Enpä tiennytkään että noi BCN-laatat on kopioita, niitä jo pari ehdin Cesarsista ostaa ja ihan hyvin toimivat. Ainut ongelma on niiden kulmissa olevien kuvioiden kanssa, kun laatan reuna tavallaan pyöristyy niin ei saa scrapattua kunnolla, kun se laatta taipuu jonkun millin sadasosan ylöspäin. No enpä tilaa enempiä ja jos törmään joskus noiden laattojen alkuperäisiin versioihin niin täytyy varmaan laittaa tilaukseen ihan reiluuden nimissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä huomasin muuten saman efektin oman Hunger Games BCN-laattani kanssa (jonka siis ostin Cesarsilta ennen kuin tiesin näiden olevan kopioita). Reunimmaisia kuvioita on hankala scrapata, kun laatta kovertuu ihan pikkasen. Tässä ilman alustaa olevassa BCN-003:ssa ei ollut samaa vikaa mutta sillä sitten saikin sormensa auki, kun reunat olivat niin terävät :).

   Delete
 9. Mäkään en tiennyt, että BCN on kopiolaatta! Just katselin niitä Cesarsissa ja toki kivat kuviot ja hyvä hinta houkuttivat mutta päätin googlettaa ensin. Sen nyt arvasin että BPS:n laatat nyt on ainakin tosi halvalla tehtyjä, vaikka en kopioiksi niitäkään tiennyt (niissä siis nimenomaan laatu arvelutti).

  Tällaiselle satunnaiselle leimaajalle tosiaan tuollaiset laatat on hyviä, joissa voi käyttää normilakkoja. Tosin olen Konadin laatoissa onnistunut noilla Essien one-coatereillakin yllättävän hyvin, no toki koska pigmenttiä niissä piisaa :) Kiitos tästä hyvästä postauksesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse en edes tajunnut googlettaa, kun laatat tulivat myyntiin Cesarsille vaan tilasin heti yhden kokeeksi. Ei kyllä tullut yhdestäkään laatasta ulkonäöltä sellaista tunnetta, että olisi tunnistanut kopioksi, vaikka paljon leimaankin. Ilmeisesti kuvioita ja valmistajia on vaan nykyään jo niin paljon, että tavallisen tallaajan on mahdoton pysyä perässä. Miten musta tuntuu, että vuosi sitten kun pistin blogin pystyyn ei juuri ollut muuta kuin Konadin ja MoYou Londonin laattoja?

   Aika useasti kyllä kaikki one-coaterit toimii leimaamisessa hyvin. Liian harvoin tulee testattua tavallisia lakkoja (kun kaappi pursuaa nykyään leimauslakkoja), vaikka niillä saa tosi kivoja ja erilisia efektejä juuri senkin takia, ettei niissä välttämättä ole kauheasti pigmenttiä. Oon yrittänyt kirjoittaa ylös exceliin mitkä lakat peittää yhdellä kerroksella mutta arvaa vaan muistanko katsoa sieltä kun leimauspäälle satun :).

   Delete

Please, feel free to leave comments in Finnish or in English. I'd love to hear from you. Thank you lovelies :)